Paneldebat: Kan gåture være en løftestang for sundheds- og samfundsmæssige udfordringer?

Gang og vandring som en del af løsningen på sundheds- og samfundsmæssige udfordringer. Det er temaet til en af paneldebatterne til Nordsjællands Vandrefestival.

Kan gang og vandring være med til at løfte borgeres sundhed og på sigt imødekomme samfundsmæssige udfordringer?

Det spørgsmål er til debat til Nordsjællands Vandrefestival, der løber af stablen i uge 35. Diskussionen tager Friluftsrådet, Anne Sander fra Diabetesforeningen, DGI og folketingspolitiker, Mette Abildgaard (C) i en to timers paneldebat modereret af Morten Ankerdal fra TV 2.

Debatten stiller skarpt på, hvordan vi både kan bruge gang forebyggende og behandlende i samfundet. Et vigtigt emne at debattere, mener Mogens Kirkeby, der er medlem af DGI’s hovedbestyrelse og formand for den internationale organisation for breddeidræt, ISCA.

”Det er vigtigt med fokus på gang og vandring, fordi det er ultrasundt at gå. Vi har fået organiseret et hverdagsliv, hvor vi kan undgå mange ting – deriblandt at gå en hel del skridt. Det at gå er blevet taget ud af vores hverdag. Det er sundt og nemt for det fleste at gå, men det skal også gøres lidt mere sexet for at ramme bredere og få endnu flere med ud at gå,” siger Mogens Kirkeby, som håber, at debatten kan være med til, at endnu flere får øjnene op for gåture.

For gang er en aktivitet med lave barrierer. Det er en aktivitet, der er let tilgængelig, og som ikke kræver noget vildt udstyr. Coronaperioden har vist, at det er populært at gå ture, så nu skal vi forsøge at holde momentum, mener Mogens Kirkeby.

Også dilemmaer ved vandring

Politisk ordfører for Konservative, Mette Abildgaard, deltager også i paneldebatten. Hun er gammel spejder og hikede i sine unge dage. Det elskede hun. Siden da har hun løbet meget, men er kommet mere i gang med at gå under corona, hvor hun har fået øjnene op for gang igen, og at det kan give lidt mere ro i hovedet end en løbetur med høj puls.

Hun har blandt andet gået Amarminoen med familien, hvor de havde en rigtig god oplevelse og endte med at gå omkring 30 kilometer, fortæller Mette Abildgaard, som mener, det er vigtigt med en debat om, hvordan gang og vandring kan være med til at øge sundheden i den danske befolkning.

”Vi skal snakke om, hvordan vi kan få flere med ud at gå. Men gang og vandring har også nogle dilemmaer, vi skal håndtere. Nogle folk, der bor tæt på populære vandreruter er efterhånden blevet lidt trætte af det. Der skal eksempelvis være toiletter, skraldespande og laves andre tiltag, så vi sikrer, at områder med mange vandrere ikke lider overlast, og at det bliver en god oplevelse for alle,” siger Mette Abildgaard.

Og det er vigtigt, at alle får en god oplevelse. Både beboere langs de populære vandreruter og alle de engagerede danskere, der traver af sted, uanset om det er garvede vandrere eller nybegyndere, som lige skal lære de uskrevne regler. Lykkes det, kan der være en stor gevinst at hente, mener Mette Abildgaard.

”Gang og vandring kan spille en kæmpestor rolle i forhold til danskernes sundhed. Det er både godt som dagligdagsmotion med puls og for begyndere, som ikke er vant til at motionere. Det er en god måde at komme i gang med at bruge sin krop, og så er gang bare godt for krop og sjæl. Derfor er jeg meget begejstret for, at danskerne er kommet i gang med at gå mere under corona,” siger Mette Abildgaard.

Gå mod diabetes

Type 2-diabetes er ubetinget en af de helt store samfundsudfordringer for Danmark. I 2030 vil der være 467.000 personer, der lever med diabetes i Danmark svarende til 7,7 procent af befolkningen, og her spiller motion en afgørende rolle i både behandling og forebyggelse, fortæller Claus Richter, der er direktør i Diabetesforeningen.

”Gang og vandring har den fordel, at det er en af de lettest tilgængelige motionsformer, og gør det samtidig muligt at føre en samtale med andre, mens man holder sig fysisk aktiv. Det er blandt også derfor, at mange af vores medlemmer har stor glæde af gåturene,” siger Claus Richter.

Han mener, det er vigtigt med en debat om, hvordan vi får gang i danskernes motionsvaner igen. Det gælder også gang og vandring, særligt efter corona.

”Ellers risikerer vi at stå i en folkesundhedskrise og ramme et decideret diabetesboom om nogle år. 360.000 danskere render allerede nu rundt med forstadier til type 2-diabetes. Den udfordring skal løses i fællesskab,” siger Claus Richter, som elsker at gå og vandre, særligt i sit lokalområde omkring Furesø, hvor han flere gange årligt tager turen rundt på gåben.

Også korte ture i skovene i nærheden af Furesø bliver det jævnligt til. Han bruger gåture til dels at kombinere motion med at være sammen med venner og familier, men også mentalt til at koble af fra hverdagens arbejde, fortæller direktøren i Diabetesforeningen.

Gåture på ferien

Før var det idræt og aktiviteter i højt tempo, der drev Mogens Kirkeby. Men med alderen er han blevet vild med hastigheden ved gåture, fordi man kan nå at opleve en masse, mens man går. Derfor er gåture i almindelig natur og kuperet terræn blevet en del af ferieaktiviteter, når Mogens Kirkeby kobler af.

Gang skal genopdages, mener Mogens Kirkeby. Det har han selv gjort, og nu håber han, at debatten kan sætte endnu mere fokus på de gode egenskaber ved gåture.

Debatten finder sted torsdag 2. september 13.30-15.30, og du finder den på programmet her.

Man kan tilmelde sig på videns- og fagdagene til Nordsjællands Vandrefestival her, hvor paneldebatten blandt meget andet er på programmet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
NYHEDSBREV