Natur på ruten

Lærerens sider

Vandretur med fokus på naturen.

Følgende får du tre forskellige retninger I kan målrette jeres opmærksomhed på jeres vandretur; kig op, kig hen, kig ned.

Det er vigtigt at forberede sig på hvad man kan forvente at møde på turen, så man skærper sin opmærksomhed. En måde at gøre dette, er ved at medbringe en naturbingoplade.

I kan enten gå ind under en af de tre fokusområder, og finde en bingoplade som passer jer, eller I kan bruge tid på at fremstille jeres egen bingoplade.

Find skabelon til en bingoplade her.

Nedenstående finder du også universal-naturbingo, som kan laves på selvvalgte steder på ruten, og som styres af den voksne. Her er ingen forberedelse eller materialer som skal medbringes.

KIG OP

KIG HEN

KIG NED

I bestemmer selv, om alle i gruppen har samme fokus, eller om det skal fordeles. Man kan samle op på observationerne når man kommer hjem.

NATURBINGO

En måde at forberede sig på hvad man kan møde, er at fremstille sin egen bingoplade. På den måde kan man på forhånd sætte sig ind i forventede observationer, og måske lave plads til en bonusrække.

Find en skabelon til en bingoplade her: Download skabelon

UNIVERSAL NATURBINGO I

Eleverne inddeles i små hold, og placeres med god plads omkring sig. Den voksne begynder med at introducere første ting, f.eks. et bøgeblad. Alle hold suser nu ud i terrænet og finder et bøgeblad, samt en ting efter eget valg, f.eks. en kogle.

Eleverne løber nu tilbage til den voksne, afleverer bøgebladet, og råber ”NATURBINGO”. Det første hold der afleverer, har vundet runden. Vinderholdet præsenterer nu den selvvalgte ting, f.eks. koglen, som nu er den ting alle hold skal ud at finde. Sådan fortsætter legen. Efter en række runder, kan man stoppe legen, og kåre et vinderhold – det hold der har fundet flest ting. Den voksne er dommer, og kontrollerer tingene.

UNIVERSAL NATURBINGO II

Her er I også i hold. Hvert hold går på opdagelse i naturen, og finder forskellige ting – det kan være sten, pinde, blomster, sneglehuse, eller grankogler, eller affald. Disse ting skal I bruge til en bingoplade. Alle hold skal finde lige mange ting.

Find det antal ting som I synes spillepladen skal indeholde.

Tegn eller markér herefter en bingoplade med f.eks. 9, 12, eller 15 felter på jorden, og placér de fundne ting i pladens felter. Hvert hold laver deres egen bingoplade.

På skift skal holdene nu være bingoværter. De andre hold skal løbe ud i området og finde de ting, som svarer til dem der er placeret i bingopladens felter. De fundne ting lægges op på samme måde som de er repræsenteret på bingopladen. Det hold der først fylder pladen, må råbe ”NATURBINGO”.

Tillykke.

Frilufts- og Naturvejleder Thomas Lindum, Gribskov kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
NYHEDSBREV